Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

tisdag 14 januari 2014

Ricottabiffar med rotfruktsmos

I söndags satte jag guldkant på vad som i vår familj brukar vara lite av en "vardagssmiddag" och bjöd på denna rätt. Resultatet blev väldigt gott och rätten var förhållandevis lätt att göra (stekningen av biffarna var en liten utmaning). Processen tog heller inte alltför lång tid att utföra vilket var ett stort plus!


Ingredienser:
(Ca. 3 port.)
Biffar:
250 g ricotta
1 ägg
2 msk vetemjöl + ½ dl
2 msk ströbröd + ½ dl
Ca. ½ dl hackad basilika (färsk eller fryst)
Ca. ½ tsk örtsalt
Ca. 1 tsk svartpeppar
Smör till stekning
Rotfruktsmos:
500 g morötter
300 g palsternacka (Rotfrukterna går självklart att variera)
1 klick smör
Örtsalt & svartpeppar efter smak (citronpeppar passar bra i smak om du gör rätten komplett som jag gjort den)

Gör så här:
  • Skala och skiva rotfrukterna. Koka i saltat vatten tills de mjuknar, ca. 10 min.
  • Under tiden; Separera äggvitan och äggulan.
  • Blanda ricotta, äggulan, 2 msk mjöl, 2 msk ströbröd, basilika, örtsalt & peppar.
  • Vispa äggvitan till ett skum och blanda försiktigt ned den i ricottablandningen.
  • Häll bort vattnet från rotfrukterna och mixa till mos med en stavmixer (Detta kan göras direkt i kastrullen om du är försiktigt så att du inte repar botten). Blanda ned en klick smör och krydda med örtsalt & peppar efter smak. Lägg på lock.
  • Hetta upp smör i en stekpanna.
  • Häll ½ mjöl + ½ dl ströbröd på en tallrik och blanda om. Klicka ned ca. ½ dl ricottablandning i mjölet och vänd på "klicken" så att den täcks med mjöl/ströbröd. Flytta "klicken" till stekpannan och platta ut till en biff (Hela form-momenten fram till hit är aningen knepigt eftersom att smeten är väldigt lös, men biffarna blir väldigt luftiga i och med detta.) Stek 1-2 minuter på varje sida. Upprepa med all smet.
  • Servera ricottabiffarna tillsammans med rotfruktsmoset och förslagsvis gröna ärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar