Ingredienser:
(Ca. 5 portioner)
Pajskal:
2,5 dl vanliga havregryn
1,5 dl solroskärnor
0,5-1 tsk salt
3 msk olja från soltorkade tomater (ev. annan olja med god smak)
4 msk kallt vatten
Fyllning:
Olja från soltorkade tomater för stekning
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
100 g salladslök
1 paprika
200 g färsk bladspenat
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar (jag gillar kryddstark mat, dra ner på pepparn för mildare smak)
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Äggstanning:
4 ägg
1,5 dl mjölk
150 g fetaost
6-7 soltorkade tomater
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
-Lagrad ost till garnering
Gör så här:
- Torrrosta solroskärnorna i en stekpanna.
- Finmixa havregrynen i en matberedare. Häll i solroskärnor och salt och mixa ordentligt.
- Tillsätt olja och rör om (ev. med matberedaren, men var försiktig så att det inte blir nötsmör av allt), tillsätt sedan vattnet och rör om.
- Krama ihop degen till en boll och linda in i plastfolie. Stoppa långt in i frysen.
- Hacka gullök, vitlök och salladslök.
- Börja fräsa gullöken i olja i en stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt sedan vitlök och salladslök och fräs tills mjukt.
- Hacka paprikan och häll ned med löken. Låt den mjukna.
- Tillsätt sedan spenat och fräs tills mjukt.
- Krydda. ( Jag har skrivit ned vad jag använde, men det kan ju varieras)
- Ta ur pajdegen ur frysen och tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet 10 minuter i 175 grader.
- Vispa under tiden ihop ägg och mjölk och smula ned fetaost.
- Klipp ned soltorkade tomater och krydda.
- Blanda i lökblandningen och rör om ordentligt. (Jag tycker detta är godare än att hälla äggstanningen ovanpå).
- Häll ned i pajskalet och grädda 40 minuter i 225 grader.
- Riv under tiden ost och tillsätt efter att pajen varit inne ca. 10-15 minuter i ugnen.
- Ta ut ur ugnen och servera förslagsvis med en klick creme fraîche och en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar