Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

söndag 24 augusti 2014

Rostad jordärtkocksröra med oliver & soltorkade tomater

För ett tag sedan var jag på födelsedagsmiddag där jag blev bjuden på bakpotatis med diverse goda tillbehör. Ett av dessa tillbehör var en röra som jag blev intresserad av att själv testa att göra och därför frågade jag såklart vad det var i den. Till svar fick jag jordärtskockor och soltorkade tomater. När jag sedan sökte efter recept på en röra innehållande jordärtskockor och soltorkade tomater på nätet, då jag inte hade en aning hur man tillagade dem i denna tappning eftersom jag aldrig använt eller smakat jordärtskockor förut, fann jag inte många resultat (detta för att det senare visade sig vara kronärtskocka som använts). Men ett recept hittade jag som lyckligt nog lät väldigt intressant, detta från en amerikansk matbloggare vars blogg innehåller en väldans massa intressanta recept. Detta recept har jag sedan utgått från när jag gjort denna röra (flera gånger redan) som visade sig vara en smaksensation!


Ingredienser:
(1 skål, ca 3 dl)
300 g jordärtskockor
Knappt 1 tsk olivolja
2 dl cannellinibönor
1,75 dl svarta oliver
0,75 dl soltorkade tomater, 4-5 st
2-3 vitlöksklyftor
1-1,5 msk citronjuice
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:
  • Skrubba jordärtskockorna noga, skär bort ev. skavanker och skär i ca. 2 cm tjocka skivor/bitar.
  • Lägg dem sedan i en bunke, häll över olivolja och blanda väl.

  • Klä ett ugnsgaller alt. plåt med aliminiumfolie och sprid ut de oljeindränkta jordärtskockrna ovanpå. Rosta i ugn i 200 grader  tills de mjuknar, ca. 35-40 min. Låt dem sedan svalna något.

  • Häll rostade jordärtskockor, bönor, oliver och soltorkade tomater i en matberedare och mixa tills allt har blandats.

  • Tillsätt under mixning mer olja från de soltorkade tomaterna om en krämigare konsistens önskas. (Använder du soltorkade tomater på påse behöver du tillsätta olja oavsett, använd olivolja om du inte har olja från soltorkade tomater)
  • Tillsätt citronjuice (börja med 1 msk och tillsätt ev. mer om så önskas), krydda med salt och peppar efter smak och blanda sedan lätt.
  • Servera förslagsvis på crostini/kex, bröd, pasta, eller ät upp alltihop med en sked som det är bara för att det är så jäkla gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar