Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

lördag 9 november 2013

Hemmagjorda karameller

Det här är ett recept vars tillvägagångssätt kan vara svårt att beskriva. Dels för att det händer så mycket på en gång, samt dels för att ingredienserna varierar beroende på vilken karamellsmak som ska tillverkas. Men jag ska försöka så gott det går och jag listar dessutom en rad olika smaker som man kan tillverka så att det går att variera sig samt tilltala de flesta.
Mitt råd är att inte tillverka dessa själv första gången, man måste handla snabbt och det kan vid många skeden i processen behövas en assistent. Det är dessutom lätt att bränna sig eftersom att karamellmassan blir väldigt het, så var försiktig! Och läs igenom hela arbetsgången noga INNAN du sätter igång.
 
 Tuttifrutti-smak med grön hushållsfärg
 
Ingredienser:
(1 sats)
1 dl vatten
5 1/3 (450g) strösocker
2 dl (125g) druvsocker
Rapsolja
+ ingredienserna i ett av de nedanstående alternativen. (Alt. experimentera ihop en egen blandning. Känner du inte att färgen passar till smaken är det bara att välja någon annan. Dock kan det vara en idé att kolla i de andra recepten hur många ml av just den färgen det ska vara.)

Tuttifrutti-karameller:
2 tsk citronsyra
2,5 ml (50 droppar) blå hushållsfärg
1,5 ml (30 droppar) tuttifrutti-arom

Colakarameller:
(ev. 2 tsk citronsyra för en syrlig colasmak)
0,5 ml (10 droppar) brun hushållsfärg
2 ml (40 droppar) cola-arom

Citronkarameller:
2 tsk citronsyra
4 ml (80 droppar) gul hushållsfärg
1,5 ml (30 droppar) citronarom

Pepparmyntskarameller:
2 tsk titandioxid (ger en bländvit färg)
1,5-2 ml (30-40 droppar) pepparmyntsarom

Jordgubbskarameller:
2 tsk citronsyra
1,5 ml (30 droppar) röd hushållsfärg
2 ml (40 droppar) jordgubbsarom

Vaniljkarameller:
2 tsk titandioxid (ger en bländvit färg)
2 ml (40 droppar) Vaniljarom

Limekarameller:
2 tsk citronsyra
1 ml (20 droppar) grön hushållsfärg
2 ml (40 droppar) limearom

Choklad-karameller:
2,5 ml (50 droppar) brun hushållsfärg
2 ml (40 droppar) chokladarom

Gammeldags lakritskarameller:
2 msk lakritsrotspulver
0,5-0,75 ml (10-15 droppar) svart hushållsfärg
1 ml (20 droppar) anisarom

Om man inte vill ha en transparent färg på karamellerna kan man alltid tillsätta lite titandioxid för att få en täckande färg.

Gör så här:
  • Förbered allt i köket; 
-Täck en ugnsform/ugnsplåt med teflonväv (tejpa fast den ordentligt med frystejp) och lägg en blöt handduk under. 
-Pensla teflonväven, två stekspadar/degskrapor i plast, samt en eller två starka vassa saxar med rapsolja.
-Förbered en yta att lägga karamellerna på efter att de klipps (det ska finnas plats till mellanrum mellan karamellerna så att de inte klibbar ihop).

-Ta fram ett millilitermått, ordentliga plasthandskar och en termometer graderad till 200 grader (helst en elektrisk med en sladd).
  • Häll först i vatten, sedan socker och slutligen druvsocker i en rostfri kastrull.
  • Koka först blandningen med lock men avlägsna det efter att blandningen kokat 1-2 minuter. Rör ej om.
  • Passa blandningen noga, den ska bli 157-165 grader (162 är lagom) och det är viktigt att den håller sig i det temperaturspannet. Ta kvickt av kastrullen från plattan när den nått den temperaturen. Härefter måste man handla kvickt under resten av processen.
  • Häll över blandningen i mitten på teflonväven (där det kommer vara varmast). 
  • Tillsätt (sila) ev. pulversmakämne i mitten av karamellblandningen och vänd över kanterna över det så att de inte ångar bort.
  • Tillsätt hela mängden färgämne efter en minut.
  • Använd stekspadarna till att upprepande vika massans kanter mot mitten så att massan blandas ordentligt och så att den hålls varm och inte stelnar. Rör ännu inte massan med händerna, den är fortfarande väldigt varm och du kan bränna dig.
(Massan är egentligen större, jag gjorde förminskad sats)
  • Fortsätt blanda karamellmassan. Gör en liten grop i mitten, tillsätt de flytande aromämnena och fortsätt vika över kanterna.
 
  • Massan kyls ned snabbare om den plattas ut mot kanterna där det är svalare. Så fort du kan röra den med händerna ska du börja knåda den (OBS. bär plasthandskar). Knåda och vänd massan med lätta rörelser så att händerna endast kommer i kontakt med massan en kort stund i taget.
  • Klipp/skär av en bit degmassa och rulla till en stång. Klipp sedan karameller i önskad form och lägg dem med avstånd till varandra på förbered yta. Handla fort för massan stelnar nästan på en gång. Det är bra att ha en assistent som kan fortsätta att knåda resterande karamellmassa under tiden. Upprepa tills all massa är karameller.
  • Låt karamellerna kallna och lägg dem sedan i en burk för förvaring.
  • Ät & njut! (De kan suga åt sig fukt efter en tids lagring så de håller inte lika länge som köpeskarameller.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar