Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

lördag 1 februari 2014

Hemmagjord gnocchi m. rostad paprika-/fetaostsås

Nu har jag äntligen testat göra vanlig hederlig gnocchi, och resultatet blev väldigt bra! De fick en annan konsistens än de man köper i paket, aningen mjukare, men det var inget negativt. Till dessa gjorde jag först en sås på rostad paprika & chevrèost, men kom fram till att fetaost förmodligen skulle göra sig bättre i såsen och testade därför göra en sådan variant några dagar senare. Även fast chevrévarianten ändå var god föredrog jag såsen med fetaost! Såserna går ju självklart att använda till vilket pasta som helst!



Ingredienser:
(Ca. 3-4 portioner)
Gnocchideg:
500 g mjölig potatis (mandelpotatis, icas ekologiska mjöliga potatis, eller liknande...)
150 g vetemjöl (Ca. 2,25 dl)
1 tsk salt
1 litet ägg
Sås:
2 röda parikor (Ca. 450 g)
1-2 msk smör
3-4 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsgrädde
200 g fetaost (eller 200 g chevréost. Ifall du använder chevré kan du även tillsätta 2 tsk citronjuice och lite citronpeppar)
1 dl parmesanost (riven)
1,5-2 dl mjölk
½ kruka färsk basilika
Ca. 1 tsk svartpeppar
Ca. 1 tsk örtsalt

Gör så här:

  • Koka potatisen. (Tips för miljön & ekonomin: Koka upp vattnet, tillsätt potatisen + salt, lägg på locket, placera en bakduk över, stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar. På ca. 20 min. har du genomkokt potatis som inte spuckit.) Häll bort vattnet och skala så fort du kan hantera dem.

  • Pressa potatisen i en potatispress (alt. mal i en köttkvarn eller riv) och låt svalna. (Ju tunnare lager du breder ut det till desto mindre tid tar potatisen på sig att kallna.)

  • Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna på mitten och skär bort stjälken och peta bort kärnorna. Placera paprikahalvorna med insidan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt/ugnsgaller och rosta i ugnen tills skalet blir svartfläckigt. Ta sedan ut paprikorna och skala när du kan hantera dem. (För att de ska bli enklare att skala kan du placera dem i en ziplåspåse direkt de kommer ur ugnen och låta de ligga i den i ca. en halvtimme.för att sedan skalas.)

  • Strö mjöl och salt över potatisen. Vispa ägget lätt och häll det i mitten. Knåda till en slät deg.

  • Skär lös bitar av degklumpen och rulla till långa rullar. Skär sedan rullarna till små bitar (som på bilden). Rulla varje bit i handen och använd en gaffel att göra räfflor på ovansidan. (Om du har en gnocchibräda kan du skatta dig lycklig!) Det är svårt att beskriva själva räffelprocessen men doppa gaffeln i mjöl innan, placera degbiten på tummen och dra gaffeln hårdhänt på degbitsytan mot handens övriga fingrar. Tryck ihop på undersidan om det blivit en liten grop. (Om min beskrivning är svårförstådd är det ett tips att kolla på videon nedan!) Upprepa tills degen är slut.


  • Såsen: Hacka vitlöken och fräs i smör. Häll ned matlagningsgrädden och smula ned fetaosten. Riv parmesanen och tillsätt den. Hacka paprikan och tillsätt den och mjölken. Krydda med örtsalt och svartpeppar och strö i basilikan. Härefter kan du antingen välja att mosa paprikan så att såsen innehåller paprikabitar eller mixa såsen med en stavmixer (Obs. Ingen vidare idé att mixa direkt i stekpannan!!) Smaka av och krydda ev. mer. Låt stå och småputtra.

  • Koka upp vatten. Tillsätt salt & gnocchin och koka tills att de flyter upp till ytan. Häll bort vattnet och häll gnocchin i en skål/serveringsfat. Häll över såsen och garnera med färsk basilika & riven parmesan.

Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar