Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

tisdag 17 december 2013

Saftiga lussekatter

Så här en vecka innan jul känns det lägligt att börja tänka på julbak ifall det ännu inte hunnits med! (Om det nu är så att det ligger i planerna). Själv julbakade jag tillsammans med ett par kompisar i helgen och detta resulterade i både lussebullar och saffransmunkar. Nedan följer det recept på lussebullar som jag har bakat genom alla tider, ett recept som gör, enligt mig, de godaste och saftigaste lussebullarna! Den enda förändringen jag gjorde i tillverkningen var att jag började med att blanda ut saffranen i sprit för att ta fram ännu mer av smaken (något som jag på senaste tid hört mycket om). Men jag vet inte om det gjorde någon större skillnad! (OBS. Det blir ingen spritsmak i bullarna av denna lilla mängd.)
 
 

Ingredienser:
(Ca. 40 bullar)
2 pkt. saffran á la 0,5 g (mer saffran skadar aldrig)
(Ev. 2 msk sprit, ex. konjak eller rom)
1 pkt jäst för söta degar, 50 g
2 dl socker
½ liter mjölk
200 g smör
1 tsk salt
1 ägg + 1-2 ägg till pensling
15 dl vetemjöl + ev. mer till utbakning

Gör så här:
 
  • Blanda saffran, 2 tsk socker och 2 msk sprit i en liten skål. Låt stå i tio min.
 
  • Värm upp mjölken till fingervärme (inte för varmt) och häll i saffransblandningen. (Om du låter bli att i förväg lösa upp saffranet i sprit häller du i saffranen direkt i mjölken. Om saffranet är trådigt kan du föra en knivsudd fram och tillbaka över paketet innan du öppnar det.)
 
  • I en bakmaskin eller för hand; Blanda jästen och resten av sockret tills jästen smälter. 
 
  • Smält smöret i en kastrull på spisen. (Ev. om det är rumsvarmt kan du blanda ned det i nästa steg utan att först smälta det.)
  • Slå över mjölken över jästen. Häll även i smöret och ägget.
 
  • Blanda under omrörning ned mjölet och saltet till en lös deg. (Blanda saltet i mjölet i förväg.)
  • Strö lite mjöl på toppen och låt jäsa under bakduk en halvtimme.
 
  • Efter en halvtimme; Mjöla en ren bordsyta och placera degen på mjölet.
  • Knåda degen väl och tillsätt mjöl efter behov. (Dock så lite som möjligt, degen ska vara så lös som det bara går utan att all deg fastnar på fingrarna.)
  • Dra lös en degbit, rulla till 1-2 cm i diameter, forma till en lussekatt och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. (Börja i ena änden och rulla det till mitten. Rulla andra änden till mitten åt motsatt håll. Jag hann olyckligt nog ej med att fota denna, kanske viktigaste, process.) Upprepa tills all deg är slut.
  • Tryck ned ett russin i var mitt av de två "cirklarna" på varje lussebulle.
  • Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme.
  • Pensla med lätt vispat ägg. 
 
  • Grädda sedan i 250 grader i 5-8 min.
  • Låt svalna på ett ugnsgaller.
Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar