Jag är obsessed! Dessa syrliga tofukuber är så oförskämt goda, speciellt när dom bakas i ugnen. Att kalla det vegansk fetaost är kanske att dra det lite väl långt, men det är ett bra och nyttigt substitut. Och det bästa är att det passar till det mesta, om du ugnsbakar tofun knaprigt är det gott att ha även till varmrätter. Och som snacks!!!
Ingredienser:
400 g tofu (extra fast)
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
0,5 dl färskt pressad citronjuice
2 msk vit shiro miso-pasta (min favorit är Twin Dragon, finns på Willys)
1 msk torkad oregano
1 msk olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser utom tofu i en burk (med lock) så att misopastan löses upp ordentligt.
- Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur tofun och skär i kuber, ca. 1,5 x 1,5 cm.
- Häll tofun i vätskeblandningen och rör om ordentligt. Sätt på locket och låt stå i kylen i minst 6 timmar, men helst 2-3 dagar. Skaka burken efter några timmar så att vätskan rörs om.
- För ugnsbakad tofu-feta: Häll bort vätskan efter att tofun marinerats färdigt och sprid ut på en ugnsplåt. Baka i ugnen i ca. 225 grader tills den fått fin färg och en lagomt knaprig yta, ca 30-40 min. Rör om efter 20 min.Ät direkt som tillbehör till exempelvis sallad eller risotto, eller förvara i en burk i kylen för att få en fastare konsistens (Jag tycker att smaken och konsistensen blir godast och mest lik fetaost om man kyler/låter den svalna efter att den ugnsbakats).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar