Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

tisdag 5 augusti 2014

Parmigiana di melanzane (auberginegratäng)

Låt mig läska er med denna gudomliga kombo; aubergine, mozzarella, parmesan och en god tomatsås, hur skulle det kunna smaka något annat än bra? Jag blev glatt överraskad när mormor bjöd mig på denna rätt för några veckor sedan, smaken var begärlig och det var riktigt svårt att sluta äta! Sedan dess har jag hunnit laga rätten två gånger själv, och vad jag utvecklat till det senaste tillfället är mängden tomatsås, jag dubblade satsen då både jag och mormor var överens om att det saknades tomatsås. Nu är receptet komplett och följer ni det något så när lär ni ej bli besvikna!


Ingredienser:
(Ca. 6 port.)
3 auberginer
Salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Olivolja
300 g mozzarella
Ca. 2-2 ½ dl riven parmesan
Tomatsås:
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Olivolja
750 g krossade tomater
Ca. 20 g färska basilikablad, (hackat/klippt blir det ungefär 3-4 msk)
Ca. 1 tsk örtsalt
Ca. 1 tsk Svartpeppar
2 krm socker

Gör så här:

  • Avlägsna toppen på auberginerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor på längden.
  • Placera skivorna i en form, strö salt på varje skiva och låt stå i en halvtimme. 

  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en stor stekpanna tills löken mjuknar.
  • Tillsätt krossade tomater, örtsalt, svartpeppar, socker och klipp ner basilika. Låt småkoka i ca. 15 min. (Gärna ännu längre för djupare smak)

  • Häll upp mjölet på en platt tallrik och vispa upp äggen lätt i en djuptallrik.
  • Torka av auberginerna med hushållspapper. Vänd dem först i de uppvispade äggen, sedan i mjölet och placera dem därefter på en smord/bakplåtspappersklädd plåt.

  • Ringla över olivolja och tillaga skivorna 10 minuter i ugn i 225 grader.
  • Skär mozzarellan i bitar och riv parmesan.
  • Dela aubergineskivorna på mitten och varva dem med tomatsås, mozzarella och parmesan i en smord ungsform. Avsluta med ett lager tomatsås och strö riven parmesan ovanpå. Gratinera mitt i ugn i ca. 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar