Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

måndag 15 september 2014

Saftiga morot- och valnötsfrallor

På senaste tiden har jag, som tidigare skrivet, tagit ett aktivt val att minska på receptuppdateringen. Detta för att hinna med annat utan att göra av med all energi samt att jag nu byggt upp en stadig receptbank (detta märks tydligt av då besökarantalet ökar sakta men säkert trots att jag uppdaterar allt mer sällan). Dock har jag inte legat av med matlagningen på senaste tiden. Jag kan snarare använda min matlagningsaktivitet som ursäkt för en bristande uppdatering då jag har ägnat många vakna timmar åt att planera och genomföra catering för 60 pers. på min mors 50-års fest (helvegetarisk när det är jag som står för maten såklart). Det fanns de som tvivlade på att jag skulle klara det samt tvivlade på att gästerna, bland dessa även grönsaksprotestanter, skulle acceptera en helvegetarisk buffe, men det lyckades mer än väl och flera "grönsaksprotestanter" dvs. inbitna köttätare kom fram till mig och sa att dom var helt fascinerade över hur god vegetarisk mat kunde vara! Det var helt i linje med vad jag också ville få ut av det hela; först och främst ville jag att mamma skulle njuta av min present (i form av catering) till henne, men jag ville samtidigt även bryta illusionen som vissa har om att vegetarisk mat bara är sallad och omöjlig att njuta av och dessutom bli mätt på. Jag är nöjd över hur allt blev! Dessutom lagade jag mat för minst 180 pers. Så nu har vi vegetariska matlådor i minst 2 månader framåt! Hursomhelst, först ut var välkomstsnacks med diverse ätbara ting och sedan följde en buffé med ett stort utbud på röror, bröd, biffar, grytor, pajer, gratänger m.m. i flera varianter. För den som vill veta vad som stod på menyn i helhet är det bara att scrolla ned till slutet av detta inlägg. 

Nu till det aktuella receptet; detta kom jag över då jag bakade bröd till festen. Jag hade redan bakat ett morotsbröd innehållande morotsjuice (Brämhults) och hade därför morotsjuice över. När jag kollade upp vad jag kunde använda resterande mängd till hittade jag detta recept (då i brytbrödsform vilket jag redan hade gjort och valde därför att göra frallor istället). Resultatet direkt ur ugn med en klick smör på var så otroligt saftigt och gott att jag skulle kunnat äta upp hela satsen om det funnits plats i magen! Här följer receptet:



Ingredienser: 
(24 frallor)
50 g färsk jäst
2,5 dl standardmjölk
2,5 dl färskpressad morotsjuice (brämhults har detta i sitt utbud)
0,5 dl ljus sirap
75 g rumsvarmt smör
3 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
500 g morötter
16 dl vetemjöl special
100 g valnötskärnor

Gör så här:
  • Värm mjölk och juice till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.

  • Riv morötterna fint och rör ned dem.

  • Hacka valnötskärnorna och blanda ned dem.
  • Rör ned mjölet lite i taget.
  • Knåda degen och låt sedan jäsa under bakduk i en timme.

  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 24 delar.

  • Forma till bollar och placera på två plåtar. Strö ev. lite mjöl över.

  • Låt jäsa ytterligare en halvtimme under bakduk.
  • Grädda sedan i 180 grader varmluftsugn i ca. 25 min. (Tiden kan variera beroende på ugn så håll ett öga på dem ifall att de blir klara fortare! Jag gräddade mina en plåt i taget)
_________________________________________________________________________________

50-års meny

Välkomstsnacks

Tapenade på crostini
Grön bönkräm på crostini
Chili cheesebuns
Chilirostade mandlar
Jordnötter
Vindruvor
Päronklyftor
Dryck – Bubbel

Buffé

Quesadillas med chili och koriander
Grönkålspaj
Indisk Currypaj
Västerbottenostpaj
Sparris- och spenatpaj med fetaost och soltorkade tomater
Auberginegratäng
Ris
Halloumi/falafel-biffar
Rödbetsbiffar med fetaost
Linsbiffar
Jordnötssås
Kikärtsgryta
Kronärtkocksgratäng
Grönsallad
Feta/melon-spett
Tomat/mozzarella-spett
Avokado/cashewröra
Hummus
Jotdärtkocksröra
Fetaoströra med soltorkade tomater
Tzatziki
Hembakt bröd, 5 sorter

(Efterrätten stod mormor för)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar