Jag har använt mig mycket av primörer i mina recept på sistone, detta beror
på att jag fick en leverans från MinFarm (lokala grönsaker osv.) av en vän för
ett tag sedan. Denna gång ville jag testa att göra något annorlunda av
jordärtskockor, som var en del av leveransen, och detta blev resultatet. Det är
en variant på den kronärtskocksröra jag vanligtvis brukar göra, men trots att
de liknar varandra skiljer sig smakerna åt totalt. Denna gratäng har en
speciell karaktär som kanske inte faller alla i smaken, men hos de som älskar
jordärtskockor går den förmodligen hem!
Ingredienser:
450 g jordärtskockor
250 g pak choi
100 g spenat (alt. ytterligare ett paket pak choi)
Olivolja
2 dl riven mozzarella + extra till topping
150 g fetaost
200 g cream cheese
1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
(Ev. 2 tsk vit tryffelolja)
½ tsk svartpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 tsk örtsalt
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
- Skrubba och trimma
jordärtskockorna.
- Hacka dem i bitar ock koka
sedan i 15-20 minuter tills mjuka.
- Slå på ugnen på 200 grader.
- Skölj och trimma pak choien.
Dela på mitten (det gröna för sig och det vita för sig).
- Separera den vita delen
("stam för stam") och placera i en ugnsplåt. Häll över lite
olja, rör om och baka sedan i ugnen i ca. 15-20 minuter. Rör efter halva
tiden gått.
- Hacka det gröna (bladen)
tillsammans med spenaten och fräs sedan lätt i lite olja.
- Riv 2 dl mozzarella (om inte redan riven) och häll i en skål tillsammans med fetaost, cream cheese, basilika, kryddor och ev. tryffelolja.
- Pressa ned vitlök, häll i
"det gröna" och rör om.
- När jordärtskockorna kokat
färdigt; Häll bort vattnet och mixa till puré med en stavmixer eller i en
matberedare, tillsätt sedan i ostblandningen.
- När pak choien (det vita)
varit färdigt i ugnen; Hacka i små bitar och rör sedan ned i
ostblandningen.
- Häll blandningen i en ugnsform
och strö över riven mozzarella. Grädda i ca. 20 minuter tills osten börjat
bubbla och fått en gyllene yta.
- Servera varmt förslagsvis som tillbehör till bröd, kex/nachos eller som en komponent på buffébordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar