För mig var det inte en jättestor utmaning att vara vegan i Boston då jag sällan hade tid att satsa på matlagning ändå. Det skulle ha blivit linser, cous-cous och majs hursomhelst. När jag kom till Sverige igen tänkte jag att det skulle bli svårt för att jag är så van att använda ost och ägg i matlagning och bakning, men jag har hittat substitut som jag gillar lika mycket eller mer än icke-veganskt. Tro inte att vegansk mat behöver vara tråkig! Omställningen kan vara lång och seg men allt eftersom blir jag mindre och mindre tänd på idén att fuska.
Nedan följer ett recept på en otroligt god indisk curry/vegansk flygande Jacob som är väldigt fyllig i smak. Jag fick långväga besök och ville såklart impa genom matlagning. Jag hade spanat in ett recept som lät intressant men fick lite smått panik när jag stod där under rampljuset och lagade något som kom att bli väldigt smaklöst. Så jag slängde i ett ytterligare antal ingredienser, gick till stuggrannen och efterlyste buljongtärningar, och voilà, situationen räddad. Det blev fett gott och uppskattat, har lagat det flera gånger efteråt och har även hört ryktas om att min gäst testade sig på den väl hemma också. Bra betyg!
Ingredienser:
(5-6 port.)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Kokosolja till stekning
1,5 msk curry
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
4 dl kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 msk soja
0,5 dl jordnötssmör
0,5 tsk svartpeppar
0,5-1 tsk örtsalt
600 g krossade tomater
1-2 dl vatten
2 pkt kikärtor, ca 750 g
1 dl färsk koriander, ca 10 g
2 bananer
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i kokosolja i en djup stekpanna tills löken mjuknar. (Blanda i vitlöken litesenare så att den inte bränns).
- Strö över curry, kanel och cayennepeppar och rör om.
- Blanda ned kokosmjölk, buljongtärningar, sambal oelek, tomatpuré, soja, jordnötssmör, svartpeppar samt örtsalt och låt sjuda i 5 min tills det tjocknat. (Om ni inte vill riskera att det blir för kryddstarkt eller salt kan ni börja med mindre salt och peppar och smaka av senare).
- Häll ner krossade tomater och rör om. Tillsätt sedan vatten. (Jag brukar hälla vatten från kranen i tomat- och kokosmjölkförpackningarna och sedan hälla ned detta i pannan för att fånga upp det som blivit kvar i förpackningen)
- Skölj av kikärtorna och blanda ner dem.
- Klipp ned koriander, även stjälkarna.
- Skiva bananerna tunt och rör ned dem. Låt sjuda i minst 10 min, ju längre desto fylligare smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar