Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

måndag 27 november 2017

Vegansk gnocchigratäng med soltorkade tomater och "fetaost"

Denna gratäng är en smaksensation! Ännu ett recept som uppstod i mitt försök att impa genom matlagning. Det är en tvist på en lasagne jag postat tidigare, men denna version klår "originalet". Jag valde gnocchi eftersom att de färska lasagneplattor som fanns i butik inte var veganska, men jag älskar gnocchi, så det kunde ju nästan bara bli bättre. Servera denna så får du garanterat impade gäster!!


Ingredienser:
(Ca. 6 port.)
Olivolja till stekning
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
250 g färsk bladspenat
150 g färska champinjoner
0,5 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
800 g färsk vegansk gnocchi (Icas I love eco är äggfria) + 1 tsk salt
200 g vegansk fetaost (Jag använde Sheese greek style + 1 tsk salt)
4 dl soja eller mandelmjölk (vi körde 50/50)
15-20 soltorkade tomater
0,5 dl färsk basilika
1 tsk sambal oelek
250 g körsbärstomater
150 g veganost (Jag använder Astrid och apornas Cheezly cheddar eller italiensk smak. Det är den enda vegansk hårdosten jag gillat än så länge. Välj inte deras Jeezly, den tycker jag är plastig)

Gör så här:
  • Skala och hacka lök samt vitlök och fräs sedan i olja tills mjukt.
  • Blanda ned spenat allteftersom (den tar mycket plats till en början).
  • Skölj och skiva champinjonerna och rör ned dem. Fräs tills de mjuknar.
  • Krydda med örtsalt och svartpeppar och låt stå. 
  • Koka upp vatten till gnocchi och släng i gnocchi + 1 tsk salt. Sänk värmen till medel och låt koka tills de flyter upp, ca. 1 min. Häll av i ett durkslag och ställ åt sidan för att svalna.
  • Om du kör på samma fetaost som jag så behövs den saltas, så mosa fetaosten tillsammans med saltet i en skål. (Jag gör det separat i en skål för att smaka av så att osten blir lagom salt, som normal feta.) 
  • Häll fetaost, nötmjölk, soltorkade tomater, basilika och sambal oelek i en bunke, mixa sedan ordentligt till en kräm med en stavmixer.
  • Rör ned fetakrämen i spenat/champinjon-blandningen och sjud på svag värme i ca. 5 min.
  • Skiva körsbärstomaterna i hälften och riv osten.
  • Släng ner sås, gnocchi och körsbärstomater i en mellanstor ugnsform och rör om så att allt blandas. Toppa med riven ost
  • Grädda i ca. 20-30 min i 200 grader tills osten får en gyllene färg.


Jag lovar dig att det blir en smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar