Detta receptet har sitt ursprung från Uganda och följande går att läsa i boken: "I Uganda brukar man importera jordnötter från USA och mala dem till en pasta för att reda och smaksätta soppor och stuvningar". Detta tyckte jag lät väldigt fyndigt och gott och jag är aningen förundrad över att jag aldrig använt jordnötter i soppa förut! Jag följde receptet helt till en början men insåg att jag ville att tomatsmaken skulle ta över så mycket så jag tillsatte kokosmjölk. Jag tycker att resultatet blev riktigt gott och annorlund!
Ingredienser:
(4 port.)
Ca. 2 msk olivolja
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
0,5-0,75 dl jordnötssmör
4 dl vatten (ev. mer) + 1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver (1 tsk i grundreceptet)
1 tsk malen koriander
0,5 tsk chilipeppar
1 pkt á la 380 g kikärtor
Ca. 400 g krossade tomater
2 dl kokosmjölk (var inte med i grundreceptet)
80 g färsk spenat
Örtsalt
Svartpeppar
-Ev. jordnötter
Gör så här:
- Koka upp 4 dl vatten och lös upp buljongtärningen i det.
- Skala och hacka löken. Fräs i olja i en stor kastrull tills löken mjuknar.
- Pressa ned vitlök och fräs på svag värme i ytterligare någon minut.
- Tillsätt paprikapulver, koriander & chilipeppar. Låt puttra på svag värme tills du fixat nästa punkt.
- Mixa jordnötssmör och 1 dl buljong i en matberedare/med en stavmixer och häll sedan i resten av buljongen och blanda om.
- Rör ned jordnötsblandningen, krossade tomater, kokosmjölk och kikärtor (spara ev. kikärtorna till efter du mixat soppan) och låt sjuda i ca. 5 min.
- Hacka under tiden spenaten och tillsätt den sedan.
- Mixa soppan till önskad konsistens. (Tillsätt kikärtor om du inte redan gjort det)
- Smaka av med örtsalt och svartpeppar (Jag tillsatte 1 tsk av vardera) och spä med vatten om du vill.
- Servera med ett gott bröd (receptet till brödet på bilden hittar du här) och en klick creme fraiche/keso. Toppa ev. med jordnötter.
Den här ska bli spännande att prova, tack!
SvaraRaderaÅh vad kul! Hoppas du blir nöjd med resultatet!!
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera