Ingredienser:
(2 pizzor, ca. 3-4 port.)
Deg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
5 dl siktat dinkelmjöl (ev. ½ dl extra)
(För grövre botten: 3 dl fullkorns-dinkelmjöl, 2 dl vetemjöl special. Blir väldigt god!)
(För grövre botten: 3 dl fullkorns-dinkelmjöl, 2 dl vetemjöl special. Blir väldigt god!)
Tomatsås:
1-2 msk olivolja
1 ½-2 dl färsk oregano
2-3 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
2 msk vitvinsvinäger (Jag tänkte använda vitt vin, men vi hade inget hemma)
1 tsk svartpeppar
½ tsk örtsalt
Fyllning:
Olivolja/smör till stekning
100 g aubergine
120 g champinjoner
100 g rödlök
4 kronärtskockshjärtan (jag använde konserverade)
80 g paprika
20 st svarta oliver
15 g jalapeño
125 g mozzarella
20 g bladspenat
80 g fetaost
Ca. 120-150 g ost till topping, gärna lagrad
Färsk oregano till topping
Gör så här:
- Deg:
Smula jästen i en bunke. Lös upp den genom att hälla på ljummet vatten. Tillsätt olivolja och salt och rör ned mjöl eftersom. Knåda till en deg och låt jäsa under bakduk i 60 min.
- Tomatsås: Skala och skiva vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och häll ned vitlök och oregano, låt fräsa i någon minut. Tillsätt sedan krossade tomater, vitvinsvinäger (eller vitt vin), örtsalt och peppar och koka upp. Låt sedan sjuda på svag värme länge, gärna under tiden degen jäser.
- Fyllning:-Skiva aubergine, champinjoner och rödlök tunt och stek dem separat i olivolja, ev. smör för champinjonerna. (Salta auberginen under stekning). För sedan över allt på ett hushållspapper och låt rinna av.
-Skiva paprika, kronärtskockshjärtan, oliver, jalapeño och mozzarella.
-Riv ost till topping.
När degen jäst:
1. Dela i två och kavla ut tunt på två bakplåtspapper.
2. Fördela tomatsåsen jämt på de båda degbottnarna.
3. Sprid ut bladspenat ovanpå tomatsåsen. Fortsätt att sprida ut jalapeño, kronärtskockshjärtan, skivad mozzarella, rödlök, aubergine, paprika, oliver, champinjoner (jag applicerade allt i den ordning jag skrivit) och smula sedan över fetaost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar