Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

onsdag 26 februari 2014

Smakrik rödbetshummus

Jag är såld på rödbetor! De har allt som önskas; god smak, cool färg och passar dessutom gudomligt till chevré (som är ostarnas motsvarighet till troendes gud). Därför är jag alltid intresserad av att hitta nya användningsområden till denna beta. Denna gång blev det en rödbetshummus som jag blev inspirerad att göra när jag scrollade genom matbilder i min dagliga bildsökning på Google. Den blev faktiskt riktigt god! Slutligen, har ni något gott rödbetsrecept på lager får ni mer än gärna höra av er!



Ingredienser:
(Mängd: Fyller ca. två små skålar)
400 g färska rödbetor
1 pkt á la 380 g kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 dl cashewnötter (alt. solroskärnor)
Ca. ½ citron (juice+fruktkött)
Ca. 1 msk jordnötsolja (alt. sesamolja eller liknande)
½ dl färsk koriander
½ msk spiskummin
Ca. 2 krm cayennepeppar
Ca. 1 tsk örtsalt

Gör så här:

  • Koka rödbetorna i ca. 20 min. Skala.
  • Skölj kikärtorna & skala vitlöken.
  • Placera alla ingredienser i en matberedare och mixa. (Pressa ned citronen eftersom och smaka av så att det inte citronsmaken tar över helt) Smaka av med kryddor.

  • Häll i en skål och servera. T.ex. som tillbehör till måltid, som röra på bröd eller som dip.

lördag 22 februari 2014

Hembakt tortillabröd fyllt med bönbiffar, guacamole, aubergineröra & cremefraiche-sås

Här kommer recept på alla komponenter som gjorde middagen som jag beskrivit i de senaste inläggen. Jag tycker att alla smaker passade väldigt bra tillsammans men det går ju självklart att variera innehåll. Dessutom valde jag att göra fullkornstortillas på grahamsmjöl men vill man kan man byta ut grahamsmjölet mot vanligt vetemjöl, då tror jag dessutom att risken för att bröden ska bli torra minskar!



Ingredienser:
(Ca. 4-5 port.)
-Tortillabröd:
4,5 dl fullkornsmjöl (jag använde grahamsmjöl)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
1,5-2 dl vatten
-1 sats bönbiffar, recept här
-1 sats guacamole, recept här
-1 sats aubergine/paprika-röra, recept här
-Sås:
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
Ev. ½ tsk flytande honung
Ca. 1-2 tsk citronjuice
Ca. 1 tsk örtsalt
Ca. 1 tsk svartpeppar
Ca. 1 tsk paprikapulver
Ca. 1 tsk curry
Ca. 1 krm chilipulver + 1 krm cayennepeppar

Gör så här:
  • Börja med att förbereda för biffarna. Lägg bönorna i blöt, koka dem och riset.
  • Gör i ordning aubergineröran & guacamolen enligt recepten.
  • Gör cremefraiche-såsen: Häll crème fraichen i en skål och vispa tills den blir lös. Pressa ned en vitlöksklyfta, tillsätt citronjuice & krydda.

  • Mixa ihop bönsmeten och låt vila i kylen.
  • Blanda ingredienserna till bröden till en deg. Dela degen i ca. 10 delar och rulla ihop till små bollar. Låt vila under en bakduk i 15-30 min.

  • Forma och stek biffarna enligt receptet.
  • Rulla ut varje "degboll" till en tunn degcirkel. Hetta upp en stekpanna och grädda bröden för sig ca. 1-2 minuter på varje sida. Låt vila i en bakduk tills servering.

  • Servera alltihop på samma vis som tacos. Hacka gärna sallad, riv ost och ställ fram majs som ytterligare fyllning.

Bon appétit!

onsdag 19 februari 2014

Bön/ris-biffar

För drygt en vecka sedan besökte jag Vegovision-mässan i Umeå. Väl på plats provsmakade jag ett par bönbiffar som var extremt goda. Jag fick veta ingredienserna men inga måttangivelser, så detta recept är en egen tolkning. Resultatet blev väldigt lyckat! Jag serverade dem i ett hembakt tortillabröd tillsammans med en rad olika röror (recept på hela rätten dyker upp snart). Andra varianter är att servera dem till exempelvis ris eller att använda det som hamburger"kött".



Ingredienser:
(Ca. 15-20 biffar)
2 dl kokt curryris (1,5 dl okokt ris + 2 tsk curry, då blir det lite över att servera till också)
1 dl torkade svarta bönor (Ca. 1,5-2 dl kokta) Torkade bönor gör att biffarna håller ihop lättare         
1 liten färsk jalapeño, ca. 10 g
1-2 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 röd paprika
1 skiva bröd (typ raskens eller lingongrova)
½-1 dl potatismjöl (Jag använde ½ dl)
Ca. 1 msk citronjuice
Ca. ½ tsk chilipulver
Ca. ½ tsk gurkmeja
Ca. ½ tsk garam masala
Ca. 2 tsk örtsalt
Ca. 1-2 tsk svartpeppar
Ströbröd (Ca. 1-2 dl)
Olja till stekning

Gör så här:

  • Blötlägg bönorna ca. 8 timmar i förväg. (Bönorna ska blötläggas i förväg för att vissa ämnen som är svårsmälta ska minska från bönorna) Koka dem sedan. Brukar vara ca. 40 min. för svarta bönor.
  • Koka ris för ca. 1-2 port.Tillsätt 1-2 tsk curry i vattnet samtidigt som du tillsätter riset.
  • Hacka lök, vitlök, jalapeño och paprika grovt. Fräs i olja tills de mjuknar. Låt svalna och häll i en matberedare.
  • Tillsätt 2 dl ris, bönor, smulat bröd, potatismjöl, citronjuice samt kryddor och mixa. Smaka av och krydda om det behövs. Tillsätt mer potatismjöl ifall det behövs (blandningen ska ändå vara ganska lös).

  • Låt stå i kylen i minst 20 min.
  • Häll ströbröd på ett fat. Klicka ned lite smet i ströbrödet och vänd med en stekspade så att klicken blir helt täckt. (Är smeten så pass fast att du kan hantera den med händerna utan att den klibbar fast kan du rulla den för hand i ströbrödet istället.) 

  • Hetta upp olja i en stekpanna och placera den ströbrödsrullade "klicken" i. Platta till och forma till en rund biff med hjälp av stekspaden. Stek någon/några minuter på varje sida beroende på hur lös smeten är. Jag fick plats med alla mina i samma stekpanna så jag lät dem steka på låg värme tills alla biffar var formade och stekta, ca. 10-15 min. På så sätt blev det inte så lösa inuti.


  • Servera till ex. ris eller i bröd med någon god sås eller röra till. Recept på olika röror hittar du i högerspaltens kolumn; röror.

lördag 15 februari 2014

Guacamole

Tidigare har jag gjort guacamole på endast avokado, vitlök & kryddor, men denna gång tänkte jag att jag skulle göra den ordentligt. Jag läste mig dessutom till ett väldigt bra tips på hur man undviker att den blir brun när den står, det tipset står längre ned i anvisningarna.



Ingredienser:
(Blir samma mängd som på bilden)
2 mogna avokado
1 liten rödlök, ca. 50 g
1 liten jalapeño, ca. 10 g
5 körsbärstomater
1 näve färsk koriander, ca 10 g (de övre stjälkarna kan du ta med)
½-1 lime
1 vitlöksklyfta
Minst två nypor flingsalt

Gör så här:
  • Finhacka löken, jalapeñon, koriandern och tomaterna. 
  • Dela avokadorna i två, avlägsna kärnan och gröp ur innehållet i en mortel/plastburk. Häll ned löken, jalapeñon, tomaterna & koriandern. Pressa ned vitlöksklyftan och limen. Salta med flingsalt och mortla sedan guacamolen, men inte alltför mycket, den ska gärna vara chunky.

  • Smaka av med salt/lime. Häll ett ca. 2 cm lager med ljummet vatten över guacamolen, täck burken med ett lock och ställ in i kylen i minst 30 min. Ta sedan ut gucamolen, häll bort vattnet och rör om.(Detta moment gör så att smakerna får dra ihop utan att guacamolen blir brun.)

  • Häll i en skål, toppa med färsk koriander och servera som tillbehör eller dip.

onsdag 12 februari 2014

(Rostad) Aubergine/paprika-röra

Här kommer ett recept på en mycket god röra som fungerar utmärkt både som tillbehör till ex. vegetariska biffar men även som dip till nachochips. Själv serverade jag den som fyllning i ett hembakt tortillabröd tillsammans med hemgjorda bönbiffar, guacamole, sås samt fräscha grönsaker. Recept till den rätten dyker upp snart.



Ingredienser:
(Blir samma mängd som på bilden)
1 aubergine, ca. 300 g
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
1 dl valnötter
½-1 dl hackad persilja
Ca. 1-2 tsk citronjuice
Örtsalt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
  • Dela paprikan på mitten och skär bort kärnhuset och stjälken. Dela äggplantan på mitten och skär bort stjälken. Placera alla halvor med insidan neråt på en bakplåtspappersklätt ugnsgaller/plåt och rosta i övre delen av ugnen tills paprikans skal blir svartfläckigt och äggplantan blir mjuk. Släng in vitlöksklyftorna och valnötterna när ca. 3-5 min återstår.

  • Dra bort skalet bort skalet på både paprikan och äggplantan. Om det inte går lätt kan du lägga dem i en försluten plastpåse i ca. 30 min. och därefter dra lös skalet. Låt svalna.

  • Häll paprikan, äggplantan, valnötterna, vitlöksklyftorna (kan ev. behöva krossas innan), soltorkade tomater, persilja, citronjuice & kryddor i en matberedare och mixa ordentligt. Smaka av med mer kryddor.

  • Häll upp i en skål och servera som tillbehör eller dip.

fredag 7 februari 2014

Rödbetsgnocchi i fetaostsås

Inom loppet av en vecka har jag lagat tre olika sorters gnocchi. (Jag har i övrigt lagat så mycket mat att jag haft/har förinställda blogginlägg två veckor i förväg). Denna gång testade jag mig på att göra rödbetsgnocchi. I receptet jag inspirerades av stod det att rödbetorna skulle rostas, men jag tror inte att smaken hade skiljts sig så mycket om jag hade kokat dem istället då slutresultatet inte hade en "rostad" smak. Som tillbehör slängde jag ihop en fetaostsås som utgjorde en perfekt kontrast till rödbetornas sötma (för att tala i kulinariska termer).



Ingredienser:
(Ca. 3-4 port.)
Gnocchi:
350 g rödbetor
250 g ricotta
1 dl parmesan
1 ägg
1,5 dl mjöl + extra till formning
Ca. 1 tsk salt
Ca. ½-1 tsk svartpeppar
Sås:
1-2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsgrädde
1,5-2 dl mjölk
100 g fetaost
½ dl parmesan
1 näve färsk basilika
Ca. 1 tsk svartpeppar

Gör så här:

  • Rosta rödbetorna. (Skölj/skrubba, skär bort "blastroten" och slå in varje beta separat i aluminiumfolie. Sätt in i 225 grader varm ugn och låt rosta i ca. 1 timme. Jag tror faktiskt inte smaken skiljer så mycket om de skulle kokas istället så vill du spara tid & energi kan du koka dem i ca. 20 min. istället.)

  • Skala rödbetorna och riv grovt i en rivjärn. Mixa sedan till en puré med hjälp av en stavmixer.


  • Riv parmesan.
  • Blanda rödbetspuré (sval), ricotta, parmesan, ägg, mjöl, salt & peppar i en bunke. (Tillsätt mer mjöl om smeten inte går att hantera, men det blir bättre konsistens på gnocchin om degen är relativt lös & kletig.)

  • Sprid mjöl i en ugnsplåt och mjöla även händerna. Ta en klick smet i händerna och forma till en boll, rulla i ett tunt lager mjöl så att utsidan inte klibbar. Placera på ett bakplåtspapper (bakplåtspapperet & plåten är till för att inte rödbetorna ska färga av sig på bakbord eller dylikt). Upprepa processen tills smeten är slut.

  • Hacka vitlök och fräs i smör.
  • Slå i matlagningsgrädde, hälften av mjölken och smula ned fetaost.
  • Riv parmesan och tillsätt den, kryddor, basilika och resten av mjölken. Låt sjuda.

  • Koka upp vatten i en vid kastrull. Sänk ned gnocchin (var försiktig så att de inte klibbar ihop/går sönder när de är så lösa) och koka tills de flyter upp till ytan.
  • Häll bort vattnet och för över gnocchin till en skål/serveringsfat. Häll över såsen, garnera ev. med lite färsk basilika och servera!

Buon appetito!

tisdag 4 februari 2014

Koka egna paltar/kroppkakor

Jag vet egentligen inte vad jag sätta för rubrik på detta inlägg eftersom att det råder spekulationer över huruvida den palt som mormor alltid kokat åt oss verkligen är palt eller om det egentligen är kroppkakor. Anledningen till spekulationerna är att palten inte bara innehåller rå potatis utan även kokt. Men samtidigt är
övervägande del rå potatis. I mina ögon kommer dessa paltar alltid vara pitepaltar! Vi gör alltid ett storkok varje gång det vankas palt och detta recept är gjort på 4 kilo potatis. Vill man ha mindre är det såklart bara att t.ex. halvera receptet. Men eftersom att det tar ett tag att koka palt rekommenderar jag att köra fullt ut. Det blir goda rester! Antingen kan man hacka restpalten och steka i smör eller så kan man linda in dem portionsvis i aluminiumfolie och frysa ned. När man sedan vill äta dem är det bara att koka den frysta palten fortfarande omsluten i folie i ca. 20 min. så smakar den som nykokt.



Ingredienser:
(Ca. 35-40 paltar)
4 kg mjölig potatis (T.ex. mandelpotatis. Ica har annars ekologisk mjölig potatis som funkar finemang)
Ca. 18 dl vetemjöl (alt. 12 dl vetemjöl och 6 dl kornmjöl)
Ca. 2,5 msk salt + salt till kokvattnet

Gör så här:

  • Börja med att koka 1,5 kg av potatisen (oskalad). (Tips för miljön & ekonomin: Koka upp vattnet, tillsätt potatisen + salt, lägg på locket, placera en bakduk över, stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar. På ca. 20 min. har du genomkokt potatis som inte spuckit.) Låt svalna. Skala både den råa och kokta potatisen.
  • Mal all potatis i en köttkvarn (alt. riv). Varva rå och kokt potatis om vartannat så att den blandas ordentligt.

  • Börja koka upp vatten i en storkastrull(minst 10 liter) och tillsätt ca. 1 msk salt.
  • Blanda ned mjölet och saltet i den malda potatisen. Här är det en fördel att använda en matberedare eftersom att det är ganska tungt att blanda för hand, men blanda inte mer än att alla ingredienser rörts om. 

  • Börja med att göra en provpalt. Använd en sked att placera en klick paltsmet i handen. (Ett tips är att ha en bunke med vatten nära till hands så att du kan blöta dina händer mellan varje paltformning så att smeten inte klibbar fast på händerna, men var noga med att inte droppa ned vatten i smeten. Rulla palten lätt mellan händerna och platta till den lite så att den kokar snabbare. Placera palten på en slev och sänk ned den i det kokande vattnet. Låt koka tills den blir mjuk, ca. 20 min. Om den blev för lös, tillsätt mer mjöl och om den blev osalt, tillsätt mer salt.

  • Gör på samma vis med resten av paltsmeten men låt paltarna förbli runda, platta inte till dem som du gjorde med provpalten. Se till så att paltarna inte klibbar ihop eller fastnar i botten. Koka tills paltarna blir mjuka, ca. 35-40 min.

  • Servera förslagsvis med smör, lingonsylt, linser eller stekt halloumi. Själv föredrar jag att bara äta dem med smör. Lycka till!

lördag 1 februari 2014

Hemmagjord gnocchi m. rostad paprika-/fetaostsås

Nu har jag äntligen testat göra vanlig hederlig gnocchi, och resultatet blev väldigt bra! De fick en annan konsistens än de man köper i paket, aningen mjukare, men det var inget negativt. Till dessa gjorde jag först en sås på rostad paprika & chevrèost, men kom fram till att fetaost förmodligen skulle göra sig bättre i såsen och testade därför göra en sådan variant några dagar senare. Även fast chevrévarianten ändå var god föredrog jag såsen med fetaost! Såserna går ju självklart att använda till vilket pasta som helst!



Ingredienser:
(Ca. 3-4 portioner)
Gnocchideg:
500 g mjölig potatis (mandelpotatis, icas ekologiska mjöliga potatis, eller liknande...)
150 g vetemjöl (Ca. 2,25 dl)
1 tsk salt
1 litet ägg
Sås:
2 röda parikor (Ca. 450 g)
1-2 msk smör
3-4 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsgrädde
200 g fetaost (eller 200 g chevréost. Ifall du använder chevré kan du även tillsätta 2 tsk citronjuice och lite citronpeppar)
1 dl parmesanost (riven)
1,5-2 dl mjölk
½ kruka färsk basilika
Ca. 1 tsk svartpeppar
Ca. 1 tsk örtsalt

Gör så här:

  • Koka potatisen. (Tips för miljön & ekonomin: Koka upp vattnet, tillsätt potatisen + salt, lägg på locket, placera en bakduk över, stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar. På ca. 20 min. har du genomkokt potatis som inte spuckit.) Häll bort vattnet och skala så fort du kan hantera dem.

  • Pressa potatisen i en potatispress (alt. mal i en köttkvarn eller riv) och låt svalna. (Ju tunnare lager du breder ut det till desto mindre tid tar potatisen på sig att kallna.)

  • Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikorna på mitten och skär bort stjälken och peta bort kärnorna. Placera paprikahalvorna med insidan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt/ugnsgaller och rosta i ugnen tills skalet blir svartfläckigt. Ta sedan ut paprikorna och skala när du kan hantera dem. (För att de ska bli enklare att skala kan du placera dem i en ziplåspåse direkt de kommer ur ugnen och låta de ligga i den i ca. en halvtimme.för att sedan skalas.)

  • Strö mjöl och salt över potatisen. Vispa ägget lätt och häll det i mitten. Knåda till en slät deg.

  • Skär lös bitar av degklumpen och rulla till långa rullar. Skär sedan rullarna till små bitar (som på bilden). Rulla varje bit i handen och använd en gaffel att göra räfflor på ovansidan. (Om du har en gnocchibräda kan du skatta dig lycklig!) Det är svårt att beskriva själva räffelprocessen men doppa gaffeln i mjöl innan, placera degbiten på tummen och dra gaffeln hårdhänt på degbitsytan mot handens övriga fingrar. Tryck ihop på undersidan om det blivit en liten grop. (Om min beskrivning är svårförstådd är det ett tips att kolla på videon nedan!) Upprepa tills degen är slut.


  • Såsen: Hacka vitlöken och fräs i smör. Häll ned matlagningsgrädden och smula ned fetaosten. Riv parmesanen och tillsätt den. Hacka paprikan och tillsätt den och mjölken. Krydda med örtsalt och svartpeppar och strö i basilikan. Härefter kan du antingen välja att mosa paprikan så att såsen innehåller paprikabitar eller mixa såsen med en stavmixer (Obs. Ingen vidare idé att mixa direkt i stekpannan!!) Smaka av och krydda ev. mer. Låt stå och småputtra.

  • Koka upp vatten. Tillsätt salt & gnocchin och koka tills att de flyter upp till ytan. Häll bort vattnet och häll gnocchin i en skål/serveringsfat. Häll över såsen och garnera med färsk basilika & riven parmesan.

Buon appetito!