Ingredienser:
(Ca. 3-4 port.)
Gnocchi:
350 g rödbetor
250 g ricotta
1 dl parmesan
1 ägg
1,5 dl mjöl + extra till formning
Ca. 1 tsk salt
Ca. ½-1 tsk svartpeppar
Sås:
1-2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsgrädde
1,5-2 dl mjölk
100 g fetaost
½ dl parmesan
1 näve färsk basilika
Ca. 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Rosta rödbetorna. (Skölj/skrubba, skär bort "blastroten" och slå in varje beta separat i aluminiumfolie. Sätt in i 225 grader varm ugn och låt rosta i ca. 1 timme. Jag tror faktiskt inte smaken skiljer så mycket om de skulle kokas istället så vill du spara tid & energi kan du koka dem i ca. 20 min. istället.)
- Skala rödbetorna och riv grovt i en rivjärn. Mixa sedan till en puré med hjälp av en stavmixer.
- Riv parmesan.
- Blanda rödbetspuré (sval), ricotta, parmesan, ägg, mjöl, salt & peppar i en bunke. (Tillsätt mer mjöl om smeten inte går att hantera, men det blir bättre konsistens på gnocchin om degen är relativt lös & kletig.)
- Sprid mjöl i en ugnsplåt och mjöla även händerna. Ta en klick smet i händerna och forma till en boll, rulla i ett tunt lager mjöl så att utsidan inte klibbar. Placera på ett bakplåtspapper (bakplåtspapperet & plåten är till för att inte rödbetorna ska färga av sig på bakbord eller dylikt). Upprepa processen tills smeten är slut.
- Hacka vitlök och fräs i smör.
- Slå i matlagningsgrädde, hälften av mjölken och smula ned fetaost.
- Riv parmesan och tillsätt den, kryddor, basilika och resten av mjölken. Låt sjuda.
- Koka upp vatten i en vid kastrull. Sänk ned gnocchin (var försiktig så att de inte klibbar ihop/går sönder när de är så lösa) och koka tills de flyter upp till ytan.
- Häll bort vattnet och för över gnocchin till en skål/serveringsfat. Häll över såsen, garnera ev. med lite färsk basilika och servera!
Buon appetito!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar