Ingredienser:
(Ca. 15-20 biffar)
2 dl
kokt curryris (1,5 dl okokt ris + 2 tsk curry, då blir det lite över att servera till också)
1 dl torkade svarta bönor (Ca.
1,5-2 dl kokta) Torkade bönor gör att biffarna håller ihop lättare
1 liten färsk jalapeño, ca. 10
g
1-2 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 röd paprika
1 skiva bröd (typ raskens eller
lingongrova)
½-1 dl potatismjöl (Jag använde
½ dl)
Ca. 1 msk citronjuice
Ca. ½ tsk chilipulver
Ca. ½ tsk gurkmeja
Ca. ½ tsk garam masala
Ca. 2 tsk örtsalt
Ca. 1-2 tsk svartpeppar
Ströbröd (Ca. 1-2 dl)
Olja till stekning
Gör så här:
- Blötlägg bönorna ca. 8 timmar i förväg. (Bönorna ska blötläggas i förväg för att vissa ämnen som är svårsmälta ska minska från bönorna) Koka dem sedan. Brukar vara ca. 40 min. för svarta bönor.
- Koka ris för ca. 1-2 port.Tillsätt 1-2 tsk curry i vattnet samtidigt som du tillsätter riset.
- Hacka lök, vitlök, jalapeño och paprika grovt. Fräs i olja tills de mjuknar. Låt svalna och häll i en matberedare.
- Tillsätt 2 dl ris, bönor, smulat bröd, potatismjöl, citronjuice samt kryddor och mixa. Smaka av och krydda om det behövs. Tillsätt mer potatismjöl ifall det behövs (blandningen ska ändå vara ganska lös).
- Låt stå i kylen i minst 20 min.
- Häll ströbröd på ett fat. Klicka ned lite smet i ströbrödet och vänd med en stekspade så att klicken blir helt täckt. (Är smeten så pass fast att du kan hantera den med händerna utan att den klibbar fast kan du rulla den för hand i ströbrödet istället.)
- Hetta upp olja i en stekpanna och placera den ströbrödsrullade "klicken" i. Platta till och forma till en rund biff med hjälp av stekspaden. Stek någon/några minuter på varje sida beroende på hur lös smeten är. Jag fick plats med alla mina i samma stekpanna så jag lät dem steka på låg värme tills alla biffar var formade och stekta, ca. 10-15 min. På så sätt blev det inte så lösa inuti.
- Servera till ex. ris eller i bröd med någon god sås eller röra till. Recept på olika röror hittar du i högerspaltens kolumn; röror.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar