Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

söndag 7 december 2014

Linsgryta med sötpotatis, grönsaker och frukt

Här har jag försökt sammanställa ett recept på en väldigt improvisatorisk gryta jag ofta lagade i Spanien. Den innehåller många olika komponenter och är därför fylld av (extremt goda) smaker!


Ingredienser:
(Ca. 5-6 port.)
400 g sötpotatis
200 g torra gröna linser, blötlägg ev. 2 timmar i förväg
Olivolja
1 stor gul lök
½ röd chilifrukt
10-20 g färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
100 g morot
200 g zucchini
200 g rödkål
1 msk curry
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
2-3 tsk salt
½-1 dl hackad persilja
200 g plommon
1-2 bananer
200 g mandarin
500 g tomater

Gör så här:
  • Blötlägg linserna i ca. 2 timmar. (Behövs nödvändigtvis inte göras men koktiden förkortas och detta innebär ett miljövänligare alternativ!) Koka sedan i saltat vatten ca. 10 min. tills nästintill mjuka.
  • Skrubba och trimma sötpotatisen och hacka i små kuber. (Låt skalet vara kvar då det innehåller mycket näring) Koka sedan även dessa i saltat vatten ca. 10 min. tills nästintill mjuka.
  • Skala och hacka löken. Fräs i en gryta/wokpanna tillsammans med lite olivolja.
  • Finhacka chilifrukten och låt fräsa med. Riv även ned ingefäran.
  • Skala och hacka vitlöken och tillsätt den.
  • Använd en osthyvel att hyvla moroten i tunna slantar direkt ned i grytan.
  • Hacka zucchini och rödkål och låt fräsa med. Tillsätt kryddor och rör om.
  • Hacka plommon (i bitar), finhacka banan, skala och klyfta mandarin och rör ned.
  • Krossa ned tomaterna för hand (se till att de blir finfördelade), rör om ordentligt och låt stå och puttra i ca. 5-10 min.
  • Tillsätt sedan linser och sötpotatis, rör om och låt puttra ytterligare 5 min. 
  • Smaka av och krydda om det behövs. Servera sedan förslagsvis toppat med hackad persilja och svarta oliver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar