Ingredienser:
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,75 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,25 dl rapsolja
1 dl hetvatten
Extra kryddning/topping:
1-2 msk kummin
Havssalt
Ca. 1-2 dl riven ost, ex. cheddar, parmesan, västerbottensost
Gör så här:
- Lägg linfröna i en skål och häll över vatten så att det precis täcker. Låt stå och svälla i en halvtimme.
- Blanda sedan i sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor, majsmjöl, salt, (ev. kummin), rapsolja samt hetvatten (som värmts upp i vattenkokare) och rör till en jämn smet.
- Slå på ugnen på 150 grader.
- Bred ut smeten över ett bakplåtspapper, lägg sedan över ett andra bakplåtspapper och kavla ut så att smeten täcker hela pappret. Ta bort det övre bakplåtspappret, (släta till om avlägsnandet av pappret dragit med sig lite smet) och dela i önskade bitar med en degskrapa (ifall att du inte vill lämna storlek och form i händerna på ödet i form av hederligt brytande för hand vid senare tillfälle).
- Strö ev. över havssalt som smaksättning.
- För över det smettäckta bakplåtspappret på en ugsplåt/ett ugnsgaller och grädda sedan i mitten av ugnen i ca. en timme. Slå sedan av ugnen och låt plåten vara kvar i ugnen på eftervärme med luckan på glänt 30-60 minuter eller tills ugnen svalnat helt. Vill du toppa dina frökex med riven ost gör du det direkt efter du slagit av värmen så att osten får smälta i eftervärmen.
- Låt svalna, bryt i bitar och servera direkt eller förvara i burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar