Ingredienser:
(Ca. 100 st.)
3 dl strösocker
3 dl grädde
3 dl ljus sirap
75 g mandel, kan uteslutas eller bytas ut mot något annat
-Knäckformar
Gör så här:
- Häll socker, grädde och sirap i en vid kastrull. Slå på plattan på max och låt koka upp, dra sedan ned värmen men låt smeten fortsätta koka kraftigt tills 120 grader, ca. 20-30 min. Mät temperaturen med en stektermometer, har du ingen får du förlita dig helt på kultest (enligt nedan). Börja då med detta efter ca. 20 minuter.
- Placera 100 knäckformar på 1-2 plåtar.
- Hacka mandeln fint.
- Gör ett kultest; Häll lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla smeten till en kula i vattnet är den färdigkokt, annars får du vänta några minuter och testa igen tills det lyckas. Förmodligen kommer smeten att behöva bli ca. 125 grader.
- Häll sedan i mandeln, rör om och fördela smeten i knäckformarna med hjälp av skedar. Arbeta fort då smeten stelnar ganska snabbt. Skulle den stelna är det bara att ställa grytan på plattan igen och låta smeten smälta på nytt och sedan fortsätta fördelningsprocessen.
- Låt knäcken stelna och paketera sedan i en tät burk/glasslåda med bakplåtspapper mellan varje lager. Förvara i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar