Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

söndag 15 september 2013

Megagod Vegetarisk Moussaka

Moussaka kan ju vara något av det godaste som finns! Perfekt att göra när man har potatis som måste användas. Jag är inte så mycket för bechamelsås som så därför valde jag att istället göra en fetaostsås som varvas med övriga ingredienser istället för att läggas på toppen, det blev otroligt, otroligt gott!
 
 
Ingredienser:
Ca.4-5 port.
300 g potatis
700 g aubergine (Ca. 2 st)
Olivolja
Örtsalt
Ost till gratinering
Tomatsås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl torra röda linser
1 dl vatten
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
1 tsk citronpeppar
1 tsk örtsalt
1 krm chiliflakes
Fetaostsås:
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
150-200 g fetaost
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
1 tsk citronpeppar

Gör så här:
 
  • Hacka löken och vitlöken.
  • Fräs i olivolja tills de mjuknar.
  • Häll i krossade tomater, buljongtärning, linser, vatten och kryddorna och rör om. Låt koka på svag värme under tiden allt annat förbereds.
  • Sätt ugnen på 200 g.
  • Skiva auberginerna centimetertjocka och sprid ut dem på en plåt. Pensla med olivolja, salta och sätt in i ugnen i tio minuter.
 
  • Hetta upp olja till fetaostsåsen i en kastrull.
  • Vispa ner mjölet och flytta kastrullen från plattan.
  • Häll i hälften av mjölken under omrörning.
 
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan och häll i resten av mjölken under omrörning. Låt den koka upp och sedan sjuda i 5 minuter.
  • Häll ned fetaosten under omrörning.
  • Krydda med oregano, basilika och citronpeppar.
  • Skala potatisen och skär den i lövtunna skivor.
  • Varva potatis, aubergine, tomatsås och fetaostsås i en ugnsform. 
 
  • Sprid ut såsen med t.ex. en slickepott över sista lagret så att det täcker auberginen och potatisen, och ställ sedan in i ugnen.
  • Grädda i 35 minuter, ta sedan ut och strö över riven ost (alt. hyvlad) och låt grädda ytterligare fem minuter tills osten smält och fått en fin yta.
  • Redo att serveras! Gärna tillsammans med en grekisk sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar