Ingredienser:
5 dl grahamsmjöl
5 dl mörkt lantbrödsmjöl + extra till utbakning
1 dl vetekli
½ dl fibrex
1 dl rågkross
½ dl linfrön + extra att strö i botten på grytan
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½-1 msk salt
1 pkt jäst
8 dl vatten
Gör så här:
-
Koka upp 3 dl vatten.
-
Blanda fibrex, rågkross, linfrön, pumpakärnor och solroskärnor i en bunke.
-
Häll över det kokande vattnet, rör om och låt svalna tills det blir ljummet.
-
Värm 4 dl vatten till 37 grader.
-
Smula ner jästen i en annan bunke. Rör ut den med lite av det varma vattnet.
-
Häll i salt, fibrex-blandningen och sedan resten av vattnet.
-
Blanda grahamsmjöl, lantbrödsmjöl och vetekli och häll ned i vätskeblandningen under omrörning.Mjöla händerna och knåda den lösa degen. Låt den sedan jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
-
Efter jäsning: Strö linfrön i botten på en gjutjärnsgryta och häll sedan i degen.
-
Grädda med lock i ugn, 40 minuter i 250 grader. Ta sedan bort locket och grädda ytterligare 10 minuter.
-
Använd en platt träslev eller liknande att avlägsna brödet från grytan och servera sedan direkt eller låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar