Grönkål låter kanske inte jättegott, i alla fall inte enligt dem som jag pratat om det med (så ofta som jag och mina vänner diskuterar grönkål), men det är det! I alla fall i denna paj! Jag har dessutom hört att grönkål är inne, så jag följer visst modet! Första gången pajen serverades i våran familj var som en vegetarisk rätt på julbordet en julafton för ca. 2 år sen. Kocken var då min mormor, och kocken för alla följande (många) tillfällen den har stått på vårt bord har även det varit min mormor, fram tills idag!
Ingredienser:
(Ca. 4-5 port.)
1 sats pajskal, välj ett härifrån, mormor brukar göra "Pajskal med dinkel"
Fyllning:
500 g fryst hackad grönkål (tinad)
2 ½ dl matlagningsgrädde
3 ägg
2-3 dl riven västerbottensost alt. någon annan stark ost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Gör pajskalet enligt valt recept och låt det gärna vila i kylen minst en halvtimme.
- Förgrädda ca. 10 min i 200 grader.
- Häll bort vätskan från den tinade grönkålen.
- Blanda grönkål, grädde, ägg, ost, salt & peppar. (Utelämna ev. lite ost om ni önskar en osttopping)
- Fyll pajskalet. (Strö ev. över resterande ost)
- Grädda sedan 25 min i 200 grader.
- Servera, gärna tillsammans med någon gräddfil/creme fraiche-baserad sås!
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar