Ingredienser:
(Ca. 3 port.)
Biffar:
250 g ricotta
1 ägg
2 msk vetemjöl + ½ dl
2 msk ströbröd + ½ dl
Ca. ½ dl hackad basilika (färsk eller fryst)
Ca. ½ tsk örtsalt
Ca. 1 tsk svartpeppar
Smör till stekning
Rotfruktsmos:
500 g morötter
300 g palsternacka (Rotfrukterna går självklart att variera)
1 klick smör
Örtsalt & svartpeppar efter smak (citronpeppar passar bra i smak om du gör rätten komplett som jag gjort den)
Gör så här:
- Skala och skiva rotfrukterna. Koka i saltat vatten tills de mjuknar, ca. 10 min.
- Under tiden; Separera äggvitan och äggulan.
- Blanda ricotta, äggulan, 2 msk mjöl, 2 msk ströbröd, basilika, örtsalt & peppar.
- Vispa äggvitan till ett skum och blanda försiktigt ned den i ricottablandningen.
- Häll bort vattnet från rotfrukterna och mixa till mos med en stavmixer (Detta kan göras direkt i kastrullen om du är försiktigt så att du inte repar botten). Blanda ned en klick smör och krydda med örtsalt & peppar efter smak. Lägg på lock.
- Hetta upp smör i en stekpanna.
- Häll ½ mjöl + ½ dl ströbröd på en tallrik och blanda om. Klicka ned ca. ½ dl ricottablandning i mjölet och vänd på "klicken" så att den täcks med mjöl/ströbröd. Flytta "klicken" till stekpannan och platta ut till en biff (Hela form-momenten fram till hit är aningen knepigt eftersom att smeten är väldigt lös, men biffarna blir väldigt luftiga i och med detta.) Stek 1-2 minuter på varje sida. Upprepa med all smet.
- Servera ricottabiffarna tillsammans med rotfruktsmoset och förslagsvis gröna ärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar