Ingredienser:
(Ca. 4 pers. (Ca. 6-8 rullar))
Pastadeg:
1,75 dl durumvete (vetemjöl funkar men håller inte ihop lika bra)
1,5 krm salt
1 ägg
1 tsk olivolja
Ev. någon msk varmt vatten
Tomatsås:
Olivolja till stekning
1 gul lökar
2 vitlöksklyftor
800-900 g tomater (alt. 750 g krossade tomater)
1-2 lagerblad
½-1 grönsaksbuljongtärning
Ca. 2 tsk citronpeppar
2-3 tsk oregano
1 msk socker
Ev. Örtsalt
Fyllning:
Olivolja till stekning
1 gul lök
400 g färsk spenat
½-1 dl torra röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
200 g ricotta
1,5-2,5 dl riven parmesan
Örtsalt, svartpeppar & oregano
125 g (eller mer) mozzarella till garnering
Ev. extra parmesan till garnering
Gör så här:
- Häll mjölet i hög på en ren & slät arbetsyta.
- Gör en liten grop i mjölet och häll i olja och knäck i ägget.
- Arbeta in mjölet i "vätskan" (tillsätt vatten om degen inte håller ihop), fortsätt knåda tills degen blir smidig och elastisk. (Ca. 5-10 min).
- Blöt en kökshandduk i varmt vatten och krama ur den. Packa in degen inuti och låt vila i minst en halvtimme.
Under tiden: (Ordningen kan kastas om, fortsätt till nästa punkt medan de olika momenten klarar sig själva)
- Koka upp vatten i en kastrull och häll i tomaterna. Stäng av plattan och låt vila i tio minuter, dra sedan bort skalet och krossa tomaterna med ex. en potatisstöt.
- Hacka båda lökarna + vitlöken.
- Hetta upp olja i två stekpannor. Bryn hälften av gullöken i ena pannan och resten av gullöken + vitlöken i den andra.
- I stekpannan med vitlök; häll i de krossade tomaterna, buljongtärningen och krossa ned lagerblad. Krydda efter smak (Förslag på kryddning står i ingredienslistan). Låt puttra i ca. 15 min.
- I den andra stekpannan; Häll ned spenaten och låt den mjukna (I början tar spenaten mycket plats så detta kan behöva göras i omgångar). Dra plattan åt sidan och låt svalna.
- Koka upp vatten i en kastrull och häll ned linser och en buljongtärning. Koka på medelvärme tills linserna blir mjuka (aningen överkokta). Häll av vattnet och låt svalna.
- Riv parmesan och häll ned den, ricottan och linserna i spenaten. Krydda och rör om.
- Kavla ut degen till en tunn rektangel eller kör den i en pastamaskin. Skär ut plattor, ca.10x10 cm. Håll isär dem så att de inte klibbar ihop och häng ev. upp att torka om du inte ska använda dem direkt.
- Koka upp vatten i en vid kastrull och koka plattorna i ca. 5 min tills de blir mjuka. Häll bort vattnet och lägg plattorna på en slät yta.
- Klicka ut rikligt med fyllning längs ena sidan på varje platta och rulla ihop. Placera alla rullar i en ugnsform, ca. 18x25cm. (Endast ett lager, ta större form istället om det behövs.)
- Häll över tomatsåsen och sprid ut den så att den täcker.
- Skiva mozzarella och lägg över. Strö ev. över lite extra riven parmesan.
- Grädda i ugn 10-20 min i 200 grader.
- Ta ut och servera. Smaklig måltid!
Vilket jobb! Ser dock väldigt gott och fräscht ut!
SvaraRaderaDet var faktiskt enklare att göra än man kan tro! Tack så mycket, det var väldigt gott! :)
Radera