Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
Ca. 2 dl vatten
Ev. vitlök
Gör så här:
- Häll mjölet i en hög och forma en grop i mitten. (Antingen på ett bakbord eller i en skål)
- Häll vattnet i gropen medan du arbetar in det för hand. Degen ska vara så lös det bara går. Låt degen vila minst 10 minuter under en fuktad bakduk.
- Förberedelse under tiden: Om möjligt; fyll en sprayflaska med olja och pressa ev. ner några vitlöksklyftor om du vill ha vitlökssmak på brödet. Har du ingen sprayflaska kan du hälla oljan istället. Vill du ha vitlökssmak kan du pressa på det i sista utplattning innan stekning.
- Spraya/häll lite olja på degen (för att du ska kunna hantera den) och knåda degen väl, ca. 5 min, så att glutentrådarna framträder. Låt återigen degen vila under fuktad bakduk i minst 5 min, gärna längre.
- Dela degklumpen i fem delar och knåda varje del till en rund boll. Låt vila under fuktad bakduk i minst 5 min.
- Platta till varje boll i grova drag med fingerspetsarna och spraya/häll lite olja ovanpå innan du fortsätter att platta ut degen tills den blir näst intill transparant. Spraya/häll på mer olja och strö lite mjöl ovanpå. Lyft den utplattade degen från en sida och vik degen mot motsatt sida (dragspelsvikning) i flera lager. Börja sedan rulla ena kanten in mot den andra, så att det blir som en kanelsnäcka. Gör en boll i taget och låt sedan vila minst fem minuter under en fuktad bakduk.
- Kavla ut "kanelsnäckorna" så tunt den går. Spraya/häll på rikligt med olja och stek sedan någon minut på varje sida. Spraya/häll på olja eftersom.
- Tryck sedan ihop varje bröd för att få fram de olika lagren och låt de sedan vila på varandra inlindade i en torr bakduk.
- Servera gärna direkt, förslagsvis till en indisk maträtt, ex. paneer butter masala eller palak paneer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar